Grunden för ett vanligt pass

Jag börjar alltid med att skritta fram ungefär 10 minuter. Lång tygel ute på någon stig eller i padocken och avrundar passet ute istället. Skritta av & fram i padock är inte roligt. Ser även till att hästen är allert på mina hjälper redan vid framskrittningen och är på med skänkel en del, detta gör att hästen är mer vaken under hela passet ;)

Därefter börjar jag arbeta lite i skritten, ställa och forma mycket, speciellt i hörnen. Rätt mycket volter, halvhalter och olika vägar. Detta gör jag kanske 5 minuter, dvs inte speciellt länge.

Joggar igång dom i trav, kravlöst utan att tänka på form osv. Ställer ytterst lite och låter dom sträcka på sig ordentligt och ta ut steget samt vila på det. Därefter jobbar jag lite i både trav & skritt. Framdelsvändningar, vägar, ryggningar? Kan i stort sett bli lite vad som helst beroende på vad jag träna på samt få ut utav passet. 15-20 minnuter, skritt & trav & jobba.

Första galoppen är kravlös och jag låter hästen oftast lunka på i den takt den vill, i lätt sits. Bara rullar fram några varv i både höger & vänster.

Efter första galoppen arbetar jag oftast med lite övergångar & att hålla igång galoppen i en stadig och trevlig takt. (har haft rätt "sega" hästar att arbeta med tidigare, så blivit mycket hålla igång arbete) Blandar trav & galopparbete mycket, samt med lätt arbete i skritten. Mot slutet av passet travar jag av hästen kravlöst.

Därefter blir det skritt, i padocken eller ute beroende på vart framskrittningen ägde rum.

Ungefäär så såg det väl ut när jag red regelbundet, vilket jag tyckte fungerade bra. Så konseptet kommer jag fortsätta med!

// Emelie

Hiss & Diss



*Folk som vågar vara sig själva och stå för vad dom tycker!
*Hästar med lyckta! Många tycker det är såå fult, men det är det verkligen inte. Man måste bara lyckas se det fina & vackra i tecknet! Sen är det ju rätt speciellt också, vilket bara bådar gott enligt mig! Man vill ju ha en häst som sticker ut lite och inte är som alla andra, right?
*Schysta hästägare, åh vad det gör allt mycket enklare!

    

*Falska, vet för många.. Noll tolerans på dom!
*Tackade nej till ett "erbjudande" idag HAHA, kommer gå och "ångra" det hela dagen.. Jag är för rolig ibland, hur tänkte jag där liksom. (tänkte inte alls om jag känner mig själv)
*Svarta hästar med ljusbrunt läder på utrustningen - såå fult. Såg det senast på en blogg idag. Klarar seriöst inte av det, hur tänkte man där liksom?
*Folk som ifrågasätter hela tiden! Låt mig vara, mina val & mitt liv. Thats it!
*Personer som inte finns där när man behöver dom, fast dom gått runt och sagt: "jag gör vad som helst för dig/finns om du behöver" osv. Sjukt störande, aldrig någonsin att jag säger liknande om jag ändå i slutändan inte skulle mena det. Jag håller det jag säger i dessa tillfällen.

//Emelie

Hiss!!

Vit Ponny

John whitaker benskydd, snygga och har även hört att de skall vara riktigt bra. Hade inte tackat nej till de röda!

//Anna


Outfit?

Kan ni läsare hjälpa mig?

GHS börjar närma sig och det har nyss slagit mig att jag borde köpa en outfit som jag kan ha under sommaren och fota. Men har inte bestämt mig för filken färg. Har ju redan röd och marinblått, vad tycker ni Kepsen skulle passa i? Är tacksam för alla svar. Det är ju somsagt ni som kommer få se outfiten sen.

Funderade en liten liten stund på att köpa en rosa outfit hahah, bara för att jävlas med Jaana.
Kom gärna med förslag som sagt.

Vad skulle han här passa i?


Visst har vi utvecklas?

HAHHA, kolla vad jag hitta...


HAHA, två turister och en .....

//Anna

Vad väljer ni?

Brunt eller svart läder?





Lånade bilder från hööks.

// Kapa


Letar häst!

Sitter uppkopplad på internet och letar medryttarhästar för fulla rullar!

Dock är det jävligt tråkigt när alla hästar & ponnysar ska vara så dundrans dyra... Jag menar, jag ser allt fler och fler annonser med priser runt 1000 kronor för att få rida två dagar i veckan!! Är inte det lite sjukt ändå? Ägarna vill ju ha vår hjälp lika mycket som vi medryttare vill hjälpa till.. Då borde man egentligen gå till mitten & INTE ta betalt. Vi gör jobbet när dom inte vill/kan och ska ändå behöva BEEETALA för det? Vad har hänt med världen? (alla har blivit för fixerade i pengar) 

Jaa, vad ska man göra? Tycker det är strångt av alla som inte tar betalt, för jag kan lova att dom är så mycket mer uppskattade än dom ägare/ryttare som kräver pengar.

Nu får jag leta vidare, och hoppas på att jag hittar någon sötis heztis innan GBG Horse show så jag har någon att handla åt, hihi! Shopping in my ♥

// Emelie


Bildminne!

Från första fotoshooten på heztryttare. Haha, som det såg ut! Vi döööööööör, kolla bara knopparna!








HAHAHAH // Anna & Emelie

HISS!!

Dessa schabrak faller mig verkligen i smaken. Härliga former och fin design! Mums på färgerna, riktiga vårfärger!



// Kapa

Gårdagens ridpass

Hej!

Igår hann jag tyvärr inte blogga. Åkte somsagt till Kepsen. Det blev en uteritt vilket var riktigt härligt. Frös bara ordentligt mycket om mina fingrar. Till en början blev det mest skritt, det var väldigt halt den första biten, men destu längre bort vi kom destu bättre blev det. Det finns inte så mycket att berätta. Kepsen skötte sig bra, men var mer än pigg och gjorde några bocksprång. Galoppera lite i paddocken också och testa några galoppombyten, fick in en hyffsat bra och avslutade sedan passet.

Det blev tyvärr inga bilder, skall försöka bli bättre på det.


// Anna

Min favorit!

GREN!

Vi har ju en kategori som heter "Min favorit" och jag kände att det var ett tag sen vi la ut det.
Jag gillar det mest och ser mig som en allroundryttare. Men jag måste nog säga att hoppning har det lilla extra. Älskar verkligen att hoppa. En otroligt härligt känsla. Jag minns fortfarande första gången jag skulle hoppa på ridskolan och jag var jätte nervös och hade en häst som var lite "busig". Hindret låg väll runt 30 cm, HÖÖGT!

När vi tog det här lilla hindret i trav så var jäg jätte glad och stolt, hahha. Jag var faktiskt lite extra nervös den här lektionen eftersom att jag hade ramlat av den här hästen gången innan när vi hade markarbete, det var första gången jag ramla av..

Men jag har nog gillat hoppning sen jag börja rida. Men det var ett bra tag sen jag hoppa senast, troligtvis så blir nästa gång på sjöis. Lite tråkigt dock.

Det är så otroligt härligt att få över ett såpass stort djur. I år skall jag försöka få tag på lite film också. har ingen film på mig när jag hoppar, har några från ridskolan, och filmerna är katastorfala. Emelie lyckades fota lite med mobilen på sjöis men tänke inte på att hon kunde filma hha!




HAHHAHA!!

//Anna


Bara för att jag har tråkigt!

Hellu där!

Sitter och har allmänt tråkigt.. Så tog tag i lite nödvändigt, tex som att posa för er i webbem och leta medryttarhäst. Vet ni vad jag hittade? INGENTIIIIIIING!

Fan va jag blir trött, bajs på mittt hästliv för tillfället. Gud vill inte att jag ska rida eller så har han något riktigt stort emot mig!

Bjuder på lite sööööööööööööta bilder, enjoy!






Puuussilipuuss // Emelie

Otursfågel??

Hej!!

Det funka inte att blogga igår så set kommer idag istället. Det blev en tur på kepsen. Men det var verkligen jätte kallt så blev inte så länge..

Det känns som att jag inte har haft turen på min sida de sist dagarna, i torsdags stuka jag handen på idrotten och igår blev jag trampad av en stor friser häst, de väger inte lite skall jag säga. Ångrar mig nu att jag inte bytte till ridskor, gör ju ännu ondare med uggs... Halva foten är blå. Känns lite tråkigt då det är samma fot som de andra gångerna och det har inte läkt ordentligt. Så det blir att leta efter lite bandage till foten också..

// Anna


Next - skandinavium!

In till stan för att träffa Annisen och köpa gbg horse show biljetteer! Tagga!

Vilka är där på torsdageeen föresten?

//Emelie

spanskan tar över

Hej!

Sitter här och försöker plugga lite spanska. Går inte så jätte bra eftersom att jag inte fattar ett skit. Datan hjälper knappas till heller. Kommer ni ihåg att jag skrev att jag hade gjort sönder min data? Jo, jag har fortfarande inte fått tillbaka den, och vad har det gått? Typ 2-3 månader nu. Blir så irriterad när man inte får tillbaka sakerna i tid, men ett plus är att vi troligtvis inte behöver betala någonting för att det har tagit sån lång tid. Den här äckliga lånedatan är kass, stängs av typ var 15 minut vilket gör det svårt att plugga. Är det någon av er läsare som har lust att göra min spanska läxa?

uppdaterar igen när jag är klar, om jag inte redovisar muntligt och lämnar in min beskrivning så får jag ig..


//Anna

Hopplektion nästa vecka för tränare och sån shiiit!

JAAAAAAAAADÅÅÅÅ, KÖR JAG PÅ MITT RACE!

Hellluuu där broooes!

Stallet idag dåå, hoppa både orvar och funky. Gick skitbra. Orvar, lite stel men släppte med lösgörande övningar. Hoppade 1 m idag, tänkte lite på vad tränaren sa förra veckan. Nästa vecka blir det träning med Orvar igen, ska hoppa bana då. Lite högre än vanligt. Det är vi redo för ;)

Sen var det funkys tur. Hoppade han lite mer än Orvar, på både serie och studds. Hoppade 125 cm. Så himla roligt, funky tog jävligt fina språng. Speciellt på de högre höjderna idag, fick till avståndena på ridpasset vilket vi inte brukar få. Så jag är nöjd! :D

Kortfattat gick båda hästarna super.

Nu ska jag rulla mig i snön och sen bada. Haaa de broooes! Ni läsare är bäst ♥

//Emelie


Det blir så här

Hur ser ett vanligt ridpass ut för mig? Det är väldigt olika från gång till gång, vad jag har lust med att göra och vädret påverkar också ridningen hehe. Men ett vanligt ridpass brukar börja med en uppvärmning på slingan, skritt, trav och galopp. Sedan när jag kommer till paddocken så börjar jag med att trava och rida lite olika rivägar, lite lösgörande övningar. En sak som jag gör vaje pass är att jag travar och sedan gör jag halt och ryggar en liten bit så jag vet att han är "med " mig. Brukar även försöka mig på ett par galoppombyten också. Passen är ju olika näst intill varje gång. Men brukar jobba mest på små volter, serpentiner, skänkelvikning. Nu det sista så har det vart mycket galopp arbete för att stärka hans galopp. Fick även in en kommentar av en tjej som tipsa om att göra galoppfattningar, fatta glopp, galoppera 10 m ? och sedan sakta av och gör en ny fafttning. Skall testa det till helgen, antingen nu på fredan eller på söndag. har inte riktigt bestämt mig om det skall bli en uteritt eller ett arbetspass i paddocken. Vi har även bestämt att jag skall försöka rida ut en gång av de gånger jag är i stallet eftersom att den andra mederyttaren inte rider ut och håller sig till paddocken. Har märk att Kepsen inte riktigt vill arbeta nu när vi rider i paddocken är är allmänt seg, men ute är han som han brukar. Så skall försöka rida ut båder fredag och söndag 1 :) Känner att det här blev ett tråkigt och onödigt inlägg, men bättre än ingenting antar jag! Kommentera gärna mer vad ni vill läsa. Behöver gärna tips, och blir det så att ingen av er tipsar om någonting så blir det inga inlägg.. // Anna

Just nu!

Från vänster : Emma, Emelie, Anna!


@ school

Hellu! Sitter med anna, lektionen börjar snart men har ni något ni vill läsa om, säg till! Ha en bra tisdag sålänge!


Vart vill jag komma med kepsen?

Många har ställt mig frågan vart jag vill komma med kepsen. Jag har faktiskt inga speciella mål för det. Men Kepsen kommer nog inte komma ut på banorna med mig iallafall. Men mina tankar är att vi skall börja träna i sommar och komma igång lite mer så att både jag och han utvecklas tillsammans. Har varken haft tid eller pengar till att boka en träninng. Eller, pengar har jag ju haft men har helt ärligt inte orkat ringa efter en tränare.

Dessutom så vill jag även stärka Kepsens höger galopp innan vi börjar. Skulle vart riktigt pinsamt ifall man kommer till en träning och både ryttare och häst är stela i högergaloppen och saktar av vid varje hörn.

Ta det inte på fel sätt nu, självklart saktar jag inte medvetet av vid hörnen. Jag och kepsen har arbetat med det här ett tag och det blir bara bättre och bättre och man ser att han börjar lite smått få lite mer muskler på höger sidan. Har ni läsare några tips på några galoppövningar?

Men till sommar hoppas jag på att få börja träna lite, och då lovar jag er att det kommer bilder. Har även funderat på att leta efter en till häst där jag kan få hoppa lite också. Men det är så svårt att hitta en medryttarhäst som är gratis och inte ligger för långt bort så tanken släppte jag ganska snabbt igen, men tanker kommer upp lite då och då. Blir bara hoppning för mig när jag är på sjöis, ganska tråkigt då jag vill satsa lite mer på hoppningen.





// Anna


Börja igen?

Hellu!

Tänkte börja blogga lite smått här igen, bara när jag känner för det. Men när jag inte rider blir det svårare, så har ni något ni vill läsa om, kommentera dirr, vad det än är!!! Så nu mina vänner, håll utkik, för jag vet att ni gillar mina inlägg mer än Annas hihi ;)

//Emelie


Någon som vill ge mig pengar?

Hej! Tyvärr funkar inte blogg.se riktigt. Går inte att ladda upp bilder så det får bli ett kort och tråkigt inlägg. har börjat fundera på vad jag skall köpa under ghs, främst blir det en hjälm och sedan får jag se vad pengarna räcker till, skulle gärna vilja inskaffa mig ett par ridstövlar och magic brush eftersom att Kepsen i stort sätt alltid är lerig. Finns ju massa saker som jag vill köpa men då skall man ha pengar också. Skulle kunna rabbla upp allt jag vill ha men det hade bara vart uttråkande.. Bloggen kommer ändras lite utseende mässigt inom kort, sen får ni kommentera på så att emelie också kan börja blogg lite smått.. ! :D

VÄLJ INTE SPANSKA!!!!!

Sitter här med Emelie och anonym på en spanska lektion och pluggar flitigt...


Otroligt härligt!

Dagens ridpass bestod utav en uteritt och en kortis i paddocken. Vädret var toppen, underlaget var super och kepsen var hur härlig som helst. Lite tråkigt dock att mina uggs blev leriga. Earni vilket är jaanas nya häst hoppade på Kepsen samtidigt som jag ledde honom och då hoppade kepsen på mig vilket då ledde till att jag trampa rakt ner i leran.

Nu väntar jag bara på att uggsen skall torka så jag kan se om jag måste tvätta den eller inte. Tog snabbt lite snö på uggsen så att leran skulle försvinna vilket var ganska smart. Leran förstavv hyffsat bra.

Märks att det var ett tag sen jag brodda. Herregud vad ont jag har i min rygg nu. Kunde knappt ställa mig rakt upp efter att ha broddat alla 4.

Aja, nu till själva uteritten. Kepsen var verkligen taggad, direkt när jag satte upp så spetsa han öronen framåt och skrittade i rask takt. Det var otroligt roligt att rida ut, Kepsen bocka och bocka av glädje i galoppen och slängde med huvudet. Det märktes att han han hade kul, brukar vanligtvis inte kunna vända fram och tillbaka flera gånger utan att han protesterar. idag gick han vart jag än bad honom, förutom när vi mötte ett par hästar då han backa ner i diket men det var bara att skänkla på honom och sen gick han långsamt fram.

Kunde rida hur länge som helst, det var verkligen jätte härligt och jag hoppas att det kommer lite mer nysnö tills på fredag och söndag.


//Anna


Talt to you later

Godmorgon!

Skall strax börja klä på mig och sedan dra iväg till stallet. Får se om det blir en uteritt eller inte. snön ser väldigt hård ut. Men bestämmer mig nog när jag kommer till stallet.

Bloggar mer när jag kommer hem. 
 
// Anna

Snorhalt

Imorgon bär det av till stallet för att rida kepsen. Uteritt står på schemat och kolla runt på lite nya vägar. Har inte orkat "utforska" så mycket och har bara hållt mig till två vägar som jag kan.
Troligtvis blir det en långis och han skall få sträcka ut sig om underlaget tillåter. Som det ser ut nu så kommer jag nog få brodda för första gånger i år. Innan har det vart otroligt bra underlag så har inte behövt brodda, dels så har det inte kommit någon snö innan när jag skall till stallet.
Under senaste tiden så har jag tränat på kepsens höger galopp. Den blir bara starkare och starkare. En av övningarna jag gjorde var att när jag red ut så fick han galoppera i högergaloppen i uppförsbacken. Till en början gick det sådär, han bytte gärna tillbaka till vänstergaloppen men nu har han ett fint flyt i det hela.
Jag hoppas att vädret håller vad de har sagt, det sägs att det skall vara fint men snö imorgon så vi får hoppas på det. Om det blir regn så kommer det antagligen bli en skritt eftersom att vägarna blir som snor.
//Anna

Vilka dagar ?

Oj, här kom det ett till inlägg..

Snart börjar ghs och vi har inte köpt några biljetter än. Men det blir troligtvis köpt någon gång under nästa vecka. Jag och Emelie skall gå hela torsdagen med en av våra kompisar. Kommer bli riktigt rolligt. I år kommer det inte bli så mycket köpt till Kepsen. Främst så måste jag köpa en ny ridhjälm. Har tappat min hjälm flera gånger och har även ramlar av ett par gånger med den här hjälmen.

Funderar starkt på att köpa en john whitaker men kommer troligtvis inte ha råd till det. Är inte så duktig på att spara pengar heller. Är typ schopping beroende hahha.

Om ni skall till ghs, vilka dagar?

// Anna

Längesen nu

Anna här!

Saknar fakiskt att blogga här på kapa och funderar på att börja lite smått igen. Men vi får väll se, tycker inte om att blogga själv på en hästblogg. Det är bara att hålla tummarna att Emelie hittar någon medryttarhäst snart. Så tråkigt att det skall vara så svårt att hitta en medryttarhäst nu för tiden. Emelie har hittat flera medryttarhästar som har vart bra men kostnaderna för de har legar runt 800-1000 kr per månad. Jag tycker att det är lite väl mycket för att vara medryttare.

Jag kan även berätta till er att spike aldrig blev bra i benet så vi fick tyvärr ta bort honom vilket var jätte tråkigt. Han hade verkligen blivit en toppen ponny. Spike var den första unghästen som jag fick hjälpa till att utbilda och kommer troligtvis inte blir några till. Jag gick den här chansen att hjälpa till med utbildningen och jag är otroligt glad över det. Visst, jag var förstor och många klanka ner på mig. Men det enda jag och Emlie gjorde var att skratta åt det och tog istället åt oss för de positiva eller förslag/tips kommentarer.

Saknar verkligen lille spike..

//Anna


Love or hate it. I dont fucking care.

Fick jävla sug på att bara skriva av mig..

Typ till exempel har jag läst en hel del snack om ponnysäljning osv.. (följer hästbloggar fortfarande)

Vissa tycker si och vissa tycker så.. Om man tycker något annat än sig själv, då är man dum i huvudet typ? VAAD har hänt med världen? Låt folk tycka som dom tycker, men acceptera fan vad andra tycker också! Folk har delade åsikter och så kommer det förbli, vare sig du går och klagar på "dom" eller inte. Read and like, or hate and leave.

Vad tycker då jag själv tycker om snacket: att alla att man måste & inte måste sälja ponnyn när man är 18 år eller liknande?

Jag tycker såhär nämligen. Låt ryttarna göra vadfan dom vill. Deras val, deras framtid, deras lycka.
Men hade jag stått i en situation där jag var 18 år, och hade en häst med enorm kapacitet. Hade jag absolut inte låtit den gå och skräpa i hagen. Ifall hästen brinner för tävling så är det där den ska vara, tills den tröttnat liksom. DÅ hade jag lätt sålt vidare hästen till någon som kan ta vara på kapacitet osv. Taskigt att låta den gå lite klubbtälingar om det egentligen inte är det den vill... Då är det ju nästan taskigare & värre och behålla den.

Har man en häst på äldre år. Halvklar på banorna men som gott & väl klarar sig utan tävlingar, visst. Då är det en helt annan sak. Men ifall man själv som ryttare vill vidare. Då ställer säkert flera av er frågan, ha kvar hästen och rid någon mer och tävla den? Men nu är det så här alla små snorungar. ALLA har INTE råd till att ha två hästar och jag slår vad om att minst lika många till, INTE har tiden som behövs. Vill ryttaren vidare, lägger h*n troligen mest tid på tävlingshästen. Och som tidigare sagt, blir "skräphästen" lidande.

Hade jag som ryttare, 18 år gammal kännt mig lite halvklar på banorna & hästen med. SÅKLART hade jag behållt den då, och typ hobbyrida. Men det gäller att gå efter hästen vilja också, inte bara sin egna och vad man inbillar sig att hästarna vill. Slutsnackat liksom. 

Mycket mer chill att sälja den, till rätt hem.. Då vet man att den kommer ha de bra ändå liksom. Vilken bigg deal det har blivit utav detta. Låt alla ryttare ta sina egna beslut. Punkt slut.

//Emelie

RSS 2.0